Centrum Usług Logistycznych
Lokalizacja
Morze
Dziwnów
Jurata
Szczecin
Świnoujście
Ustka
Góry
Polańczyk
Szklarska Poręba
Zakopane
Miasta
Poznań
Warszawa
Wrocław
Dowolna lokalizacja
Przyjazd
Wyjazd
Dorośli
1 dorosły
2 dorosłych
3 dorosłych
4 dorosłych
Dowolna liczba
Dzieci
1 dziecko
2 dzieci
3 dzieci
Bez dzieci
Śladami podhalańskich baców

Śladami podhalańskich baców

  1. Strona główna
  2. Aktualności
  3. Szczegóły aktualności
15 sierpnia 2023

Hodowla owiec i produkcja tradycyjnych serów na Podhalu to dwa ważne elementy kultury i gospodarki regionu. Podhale to malowniczy region w południowej Polsce, położony w obrębie Karpat, znany z pięknych krajobrazów górskich, bogatej tradycji pasterskiej i charakterystycznych serów znanych w całej Polsce - oscypków.

Pasterstwo przez wiele pokoleń stanowiło podstawowy środek utrzymania mieszkańców Podhala. Już od wieków górale wędrowali ze swoimi stadami owiec, kóz i bydła pędząc je na letnie pastwiska w wyższe partie gór, zwane halami. Tzw. „wypas” owiec rozpoczynał się na wiosnę, tradycyjnie w dniu św. Wojciecha, a kończył w dniu Św. Michała Archanioła, czyli końcem września. Zwierzęta wracały wtedy z hal na niższe obszary do swoich właścicieli, gdzie pozostawały przez całą zimę.

Nieodłącznym elementem kojarzącym się z pasterstwem są szałasy. Drewniane budowle o stromych dachach, pełniące funkcję schronienia dla pasterzy i ich zwierząt podczas wypasu, zlokalizowane były na stokach gór, a ich konstrukcja była dostosowana do trudnych warunków atmosferycznych. Wiele z nich zachowało się do dziś i jako zabytki stanowią popularne miejsca chętnie odwiedzane przez turystów. Można je spotkać na przykład w Jurgowie, Chochołowie i w dolinie Kościeliskiej.

W wielu górskich regionach, w tym również w Tatrach, częstym widokiem są owce prowadzone przez przewodników stada z uwiązanymi dzwonkami u szyi. Używane od wieków dzwonki pasterskie są narzędziem ułatwiającym pasterzom nadzorowanie i kontrolę owiec. Dzwonki pasterskie mocowane są na szyjach owiec za pomocą specjalnych skórzanych pasów. Ich dźwięk jest specyficzny i donośny, co pozwala pasterzom łatwo zlokalizować stado, nawet jeśli znajduje się na dużym obszarze pastwiska. Dzwonki różnią się wielkością i dźwiękiem, dzięki czemu można odróżnić poszczególne owce i stada. Zapewniają owcom bezpieczeństwo odstraszając drapieżniki będąc jednocześnie ważnym elementem dziedzictwa kulturowego i wdzięcznym detalem krajobrazu polskich gór.

Skoro mowa o wypasie i zwyczajach pasterskich trzeba wspomnieć o samej owcy górskiej, która wywodzi się z prymitywnej grupy rasowej cekiel. Występuje ona w całych Karpatach i prawdopodobnie przywędrowała do Polski z Wołochami, którzy wraz z cennym dziedzictwem kulturowym oraz sztuką wypasania owiec na ziemiach polskich pojawili się ok. XV wieku. Owce górskie, zwane również owcami podhalańskimi i są jedną z najstarszych ras owiec w Polsce. Charakteryzują się wyjątkowym wyglądem, mocną konstrukcją ciała i posiadają długą, kręconą sierść. Te góralskie owce doskonale przystosowane są do trudnych warunków górskich, gdzie pasą się na naturalnych łąkach i halach bogatych w aromatyczne zioła, a ich dieta niewątpliwie wpływa na smak ich mleka.

Z mleka owczego na Podhalu wytwarza się wyjątkowe, tradycyjne sery. Znany w całej Polsce i poza jej granicami jest oscypek. Oscypek jest serem wędzonym w drewnianych formach o kształcie prostokątnego stożka z charakterystycznymi żłobieniami. Wykonuje się go w sposób ręczny, zgodnie z tradycyjnymi recepturami przekazywanymi z pokolenia na pokolenie.

Osobom chcącym na własne oczy zobaczyć tradycyjny wyrób serów proponujemy odwiedziny w Muzeum Oscypka w ośrodku Dafne w Zakopanem, gdzie prezentujemy cały proces wytwarzania tego legendarnego przysmaku. W Dafne serwujemy również w tradycyjne dania regionalne. W okresie sezonu letniego i zimowego polecamy szczególnie regionalne soboty, w ramach których przygotowujemy śniadania z degustacją serów podhalańskich. Można również spróbować dań opartych na starych, zapomnianych często przepisach, jak zupa z sałaty na kwaśnym mleku ze skwarkami, sery regionalne w formie dodatków do sałat czy tak lubiany grillowany oscypek z konfiturą z jarzębiny i pachnące świeże zioła. W naszym menu są także moskole z masłem czosnkowym, kwaśnica na żeberkach z grulami, hałuski z bryndzą, żurek na żyntycy, sałaty z serami regionalnymi oraz ciasta tradycyjne. Serdecznie zapraszamy do Zakopanego!


Grzegorz Buczulski

Kierownik OSW Dafne w Zakopanem

 

OSW Dafne

Ul. Jagiellońska 30, 34-500 Zakopane

recepcja.dafne@cul.com.pl

www.dafne.com.pl

tel. 504 315 776

Nasze najlepsze oferty

mobile nav bg

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Centrum Usług Logistycznych, Słoneczna 37, 00-789, Warszawa , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane